תגובתה של ג'קרטה להתפרצות נגיף הקורונה מגיעה באיחור של חודשיים ובמחיר של התפרצות שתצא כנראה משליטה. אך המודל האינדונזי, המשלב בין התערבות צבאית למעורבות אזרחית פעילה, עשוי להתגלות כיעיל עבור מדינות מתפתחות בעלות יכולות רפואיות ולוגיסטיות מוגבלות
מתנדב מחטא גן חיות בעיר פקאנבארו שבצפון מערב אינדונזיה, ב-5 באפריל | Photo: Ahmad Widi / Sijori Images/Barcroft Media via Getty Images)
לאחר שבועות ארוכים במהלכם הכחישה שנגיף הקורונה הגיעה לשטחה, ממשלת אינדונזיה נערכת כעת להתמודדות עם ההתפרצות החריפה ביותר בדרום-מזרח אסיה. מדינת האיים הענקית, בעלת האוכלוסייה הרביעית בגודלה בעולם, רשמה עד כה יותר מ-2,000 מקרי הדבקה ידועים וכמעט 200 מתים. אלה הופכים אותה למדינה בעלת שיעור התמותה הגבוה באזור. מספר המתים כתוצאה מן הווירוס באינדונזיה עולה על מספר המחלימים ממנו, והיא מתמודדת עם קשיים רבים בעריכת בדיקות לגילוי הנגיף. קיים חשש אמיתי כי המספרים האמיתיים גבוהים משמעותית מאלה המדווחים על ידי הרשויות, והרשתות החברתיות מוצפות בתמונות חולים שמתמוטטים ברחובות ג'קרטה הבירה כתוצאה מכשלים נשימתיים.
מערכת הבריאות הרעועה במדינה מתקשה להתמודד עם הנגיף כבר בשלב זה, ובוודאי שאינה ערוכה להחרפה משמעותית בחודשים הקרובים, כפי שחוזות הרשויות. מספר המיטות בבתי החולים באינדונזיה עומד על כ-1 לכל 1,000 איש, ולרוב אין בהם ציוד הולם, מכשור נשימתי, או מספיק רופאים. צוותי הרפואה בבתי החולים נאלצים לאלתר פתרונות כדי להתמגן מפני הווירוס, ולפחות עשרה רופאים כבר מתו לאחר שנדבקו כתוצאה מליקויים חמורים במיגון.
כדי לסייע להתגבר על הכאוס, הצבא האינדונזי נכנס באחרונה לתמונה והחל בהקמת בתי חולים מאולתרים ובהכשרת בתי מלון להגעתם הצפויה של אלפי חולים בשבועות הקרובים. כמו כן, חיל-האוויר נשלח לסין כדי לייבא ציוד חירום רפואי.
מצב חירום - ללא פגיעה בעיתונאים ומתנגדי משטר
נכון לעכשיו, הממשלה בג'קרטה – הדמוקרטיה בעלת הרוב המוסלמי הגדול בעולם – מתקשה לאזן בין בריאות הציבור לכלכלה מתפקדת ונוטה להתנגד לסגר כללי, דוגמת זה שהוכרז בהודו ובפיליפינים. הרשויות טוענות כי צעד שכזה נידון לכישלון בשל ריבוי המפגשים הקהילתיים בכפרים והיקפה של הכלכלה הבלתי-פורמלית במדינה. אלה מקשים מאוד על הקפדה על בידוד חברתי ועבודה מהבית.
נשיא אינדונזיה הודה כי רשויות המדינה הסתירו מידע בנוגע להתפרצות הווירוס כדי למנוע פאניקה המונית
יחד עם זאת, העלייה החדה במספר הנדבקים והמתים אילצה בסופו של דבר את הממשלה לנקוט בצעדים נוקשים יותר. בתי ספר ומקומות עבודה נסגרו ושדה תעופה הגדול של אינדונזיה נסגר לכניסת זרים. בנוסף, הוטלו הגבלות על פעילות דתית וכן נאסרה ההגעה למקומות ציבוריים. הממשלה גם שוקלת ברצינות להכריז על חג לאומי חדש, שיחליף את התנועה ההמונית בתוך המדינה האופיינית לסופו של חודש הרמדאן.
נשיא אינדונזיה, ג'וקו "ג'וקווי" וידוודו, הודה כי רשויות המדינה הסתירו מידע בנוגע להתפרצות הווירוס כדי למנוע פאניקה המונית במדינת האיים הענקית. אך בשונה מן המתרחש במדינות כמו הפיליפינים, תאילנד, קמבודיה ומיאנמר, נראה כי מנהיגי אינדונזיה אינם ממהרים להשתמש במצב החירום הנוכחי כדי לדכא את העיתונות החופשית או להתעמר במבקרים ובמתנגדי המשטר. ממשלת אינדונזיה אף הצליחה לרתום את האוכלוסייה הצעירה בעלת הידע הטכני, שפיתחה יחד עם הרשויות אפליקציית מעקב הדומה לאלה שנעשה בהן שימוש במדינות כמו סינגפור.
דעתנו:
ממשלת אינדונזיה "מתעוררת" ונוקטת בצעדים מדודים יותר מאלה אשר הביאו מדינות כמו הודו והפיליפינים לסף אנרכיה, עם מיליוני רעבים ועוני משתולל. לרוע המזל, נראה שהצעדים של ג'קרטה הם בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי, וכבר כיום אינם מספיקים כדי לבלום ביעילות את התפשטות הנגיף.
עם זאת, יש גם מה ללמוד מההגישה האינדונזית. הסגר חלקי, שכולל איסור על התקהלות במקומות ציבוריים ומבני תפילה, עשוי להתאים גם למדינות מתפתחות במזרח התיכון בעלות מאפייני אוכלוסייה דומים, כמו מצרים ועיראק. מדינות אלה "מתעוררות" באחרונה אף הן למגיפת הקורונה, והמשבר הצפוי בהן עתיד להיות קשה והרסני.
למרות המשבר העולמי, על הקהילה הבינלאומית לעקוב ולתמוך באופן פעיל במדינות מתפתחות ואף כושלות – מאינדונזיה ועד סוריה ורצועת עזה. לקריסתן תהיה השלכות מרחיקות לכת, הן מבחינה הומניטרית והן מבחינה כלכלית וגיאופוליטית, שצפויות להשפיע על העולם כולו.
חגגו מוקדם: הקורונה מכה שנית בהונג קונג ובסינגפור
השתיים, שנתפשו כ"מקלטים בטוחים" באסיה לאור הצלחתן בהכלת הנגיף, מתמודדות כעת עם גל שני של הדבקות מצד נוסעים השבים מאירופה, צפון אמריקה ואסיה
24.03.20
אדם עובר דרך סורק אינפרה אדום בשדה התעופה הראשי של סינגפור, ב-22 מארס | Photo by Ore Huiying/Getty Images
הניהול המוצלח של משבר הקורונה על ידי הרשויות בהונג קונג וסינגפור גרמו לסטודנטים רבים ולתושבים אחרים לשוב אליהן מרחבי העולם, בניסיון למצוא מפלט בטוח מהתפשטות הנגיף. התוצאה עגומה: שתיהן מתמודדות כעת עם גל שני של הדבקות מהווירוס, שאותו הביאו עמם השבים אליהן. לאור התגברות קצב ההדבקה החזירו השתיים חלק מצעדי הסגר שהוסרו תחילה, והודיעו שכל החוזרים מחו"ל יבודדו וינוטרו מיד עם נחיתתם.
תגובת סינגפור להתפרצות הנגיף המבוססת על לקחים ממשבר התפרצות נגיף הסארס ב-2003, אז זכתה המדינה הקטנה לשבחים ברחבי העולם ופעולותיה הוצגו כמודל פעולה אפקטיבי לבלימת התפשטות המגיפה. הונג קונג נאבקת עכשיו בהצלחה חלקית להטמיע אמצעי מעקב דומים לסינגפור על מנת להתמודד עם העלייה החדה בנדבקים המגיעים מחו"ל. גל שני זה עלול להאריך את תקופת ההגבלות על האוכלוסיה במדינות אחרות, מחשש להתפרצות שניה גם אצלן (מידע נוסף כאן).
דעתנו:
בעוד שרוב העולם המערבי טרם הכריע אילו שיטות הן האפקטיביות ביותר למלחמה בהתפשטות וירוס הקורונה, נראה כי חלק מהאמצעים היעילים ביותר, אשר ננקטו על ידי מספר מדינות אסייתיות וגם בישראל, קשורות לשימוש בטכנולוגיות מעקב על חולים ואחרים שבאו איתם במגע – למרות החשש מפני פגיעה בזכויות הפרט. עם זאת, במדינות האסייתיות שרשמו הצלחה יחסית בבלימת התפשטות המגפה ננקטה, בנוסף לאמצעי מעקב, תגובה מהירה והחלטית – בעיקר מנגנון נרחב לבדיקת שיעור גדול מכלל האוכלוסייה. .
Comments