סרטונים המתעדים גילויי גזענות כלפי אפריקאים בדרום סין פוגעים בשבועות האחרונים בתדמיתה בקרב מדינות היבשת. בייג'ין עושה מאמצים כבירים להכיל את המשבר ולשמר את תמיכתן, אולם הקולות של מתנגדיה באפריקה גוברים
אזרחים דרום אפריקאים שהתגוררו בווהאן שבסין והוטסו חזרה למולדתם שוהים בבידוד לאחר שובם, במארס |
Photo: GovernmentZA on Flickr (CC-BY-ND 2.0)
הממשל הסיני עושה בשבועות האחרונים מאמצים כבירים לשדר כי מאבק הרשויות בקורונה מתנהל ביעילות ובצורה נאותה. אולם אלה ספגו באחרונה מכה קשה, לאחר שסרטונים ודיווחים שהופצו ברשתות החברתיות הראו כיצד הרשויות במחוז גוונגז'ו ואף תושביו מונעים ממהגרים אפריקאים לבצע בדיקות קורונה, אינם מתירים להם להיכנס למלונות, חנויות ומסעדות ואף מגרשים אותם מבתיהם מחשש שהם נושאים את הנגיף.
העיר הדרומית גוונגז'ו הייתה ידועה עד לפני מספר שנים כבעלת קהילה אפריקאית משגשגת, אך זו הצטמקה באופן משמעותי בשנים האחרונות לאור מדיניות צעדים של השלטונות לצמצם הגירה ושהייה בלתי חוקית בעיר. קשה לאמוד במדויק את גודלה האמיתי של הקהילה האפריקאית בגוונגז'ו, אך ברור שבשנים האחרונות חלה ירידה במספר התושבים האפריקאים הקבועים, מכ-100,00 ב-2012 לכ-15,000 בלבד כיום.
עם התפשטות הגל השני של מגיפת הקורונה בחודש אפריל, שמיוחס בעיקר למגיעים לסין מחו"ל, הידקה בייג'ין את מדיניות כניסת הזרים למדינה וכן למחוז עצמו. הממשלה חסמה כמעט לחלוטין כניסה של כל זרים למדינה ואכפה בידוד חובה על נכנסים. הצעדים הללו חיזקו את אווירת השנאה והפחד מזרים בקרב האוכלוסיה והובילה למקרים רבים של התנכלות, במיוחד כלפי אלו שמוצאם באפריקה.
למרות הדיווחים הקשים מגוונגז'ו, מדינות אפריקאות רבות מיאנו לבקר את סין והתנהגותה בתקופת המגיפה. ניתן להסביר זאת לאור הקשרים הכלכליים המתחזקים בין סין למדינות היבשת, והצורך שלהן בציוד ומומחים סינים לצורך המאבק בקורונה. תגובותיהם של מנהיגים אפריקאים אחדים נשמעו אפילו מתנצלות בפני השלטונות הסינים.
עם זאת, לא כולם נאלמו דום בשעה שראו את הפגיעה באזרחיהם. נשיא האיחוד האפריקאי צייץ כי משרדו מוטרד מאוד מהדיווחים על היחס המפלה מצד השלטונות הסיניים ואף דרש פתרון מיידי לבעיה. פלטפורמת המדיה החברתיות, כרגיל, שיחקו תפקיד משמעותי בהפצת והחמרת הסקנדל: סרטון שבו נראה דובר הבית התחתון בפרלמנט הניגרי נוזף בשגריר הסיני לאבוג'ה הפך ויראלי.
השלטונות בבייג'ין, שהבינו במהרה את פוטנציאל הנזק, הזדרזו לנסות ולהשתלט על הנראטיב בסין ומחוץ לה. הם הסירו וחסמו סרטונים המתעדים פגיעה בזרים בערוצי המדיה החברתית הפנים-סיניים, ובמקביל פנו הדיפלומטים הסינים לטוויטר והכחישו נמרצות בפני הקהל הבינלאומי שבסין קיימת גזענות כלפי אפריקאים. מאוחר יותר אף יצאו הרשויות בגוונגז'ו בקמפיין שמדגיש כי אפליית מהגרים אפריקאים אסורה על פי חוק.
למרות המאמצים הסיניים להכיל את המשבר, הפגיעה באזרחים האפריקאים משחקת לידי מתנגדיה ביבשת. קולם של אלה, החוששים מפני השפעתה הגוברת של בייג'ין על הנעשה ביבשת, נשמע באופן גובר בשנים האחרונות בעוד סין מעמיקה את השקעותיה בה.
דעתנו:
התפרצות מגפת הקורונה משמשת זרז להתפשטות גילויי גזענות ושנאת זרים ברחבי העולם. אלה באו לידי ביטוי תחילה באירופה ובארה"ב כלפי אנשים ממוצא אסייתי בכלל וסיני בפרט, ועכשיו גם לגל שנאת ופחד הזרים שאנחנו עדים לו בסין. רגשות כאלה לובו בין היתר על ידי צעדים שביצע הממשל הסיני, שנועדו להדגיש נראטיבים לאומיים שלפיהם סין נקייה מנגיף הקורונה וצלחה את המאבק בו הודות לתגובה המהירה של ההנהגה וכן הקרבה כואבת מצד התושבים. המסר המובלע של הקמפיין הזה הוא שהמדינה נמצאת כעת בסכנה של גל התפרצות שני בגלל זרים שמגיעים אליה משאר העולם.
בזירה הבינלאומית, בייג'ין נשענת על תמיכה דיפלומטית ממדינות אפריקה לפעולותיה באו"ם ובארגונים בינלאומיים נוספים. ניתן להניח כי תמיכה והישענות זו יהפכו ליותר ויותר משמעותיים בעבורה לאור המתיחות ההולכת וגוברת עם וושינגטון.
סין תמשיך במאמציה לשמר תדמית חיובית באפריקה ולספק ציוד רפואי רב כל עוד משבר הקורונה נמשך. היא גם תעמול על קידומה ומיצובה כמנהיגה עולמית על ידי השקעות כלכליות בארגוני פיתוח בינלאומיים הפעילים באפריקה, דוגמת הצהרתה על נכונותה לעזור במימון ארגון הבריאות העולמי (WHO) לאחר שארה"ב הכריזה על הקפאת מימונו. אולם נראה שהיחס החשדני כלפי זרים בסין, שמתגבר בשנים האחרונות תחת הנשיא שי ג'ינפינג, ימשיך ביחס ישיר ללאומנות הגוברת בה מחד גיסא ולמתח הגובר בינה לארה"ב ומדינות אחרות במערב מאידך גיסא.
Comments