top of page
יניב כהן

ה״מוצר״ שמקדם היום משרד החוץ - מדינת ישראל - נמצא היום בפריחה ייחודית


מהי נקודת החוזק המשמעותית ביותר של הדיפלומטיה הישראלית בימינו?

מדינת ישראל היא נקודת החוזק המשמעותית של הפעילות הדיפלומטית שלה. נציגי משרד החוץ, מוכשרים ונחושים, פזורים ב-103 מוצבי פיקוד קדמיים ברחבי העולם, וה"מוצר" שאותו הם מקדמים נמצא בפריחה חסרת תקדים. ישראל היא מדינה מתקדמת ושופעת, טכנולוגית, יצירתית, חכמה, קשובה למיעוטים שבה, מקדמת אוכלוסיות, שוויונית מאי פעם וחברה מועילה במשפחת העמים. מדינות רבות כיום מבינות כמה פלאית וייחודית היא. וכשהמוצר טוב, השמיים הם הגבול.


מהי נקודת החולשה הכי גדולה שלה?

משרד החוץ צריך ויכול להיות חוד החנית של הדיפלומטיה הישראלית, אך הוא אינו כזה היום. המשרד אינו משחק תפקיד משמעותי דיו בגיבוש וניהול התהליכים המרכזיים ביחסי החוץ של ישראל. לעיתים הוא מובל בתהליך, ולעיתים פשוט נפקד ממנו. חלק מהקושי נובע מהחלשה מכוונת של המשרד והפרדתו מסמכויותיו, וחלק מקשיים תפקודיים פנימיים ומחוסר יכולת מערכתית למלא את משימות המשרד ולספק לקברניטים את התשומות המדיניות הנדרשות.


מהי ההזדמנות הכי חשובה שעומדת כיום בפניה?

זירת היחסים הבינלאומיים הרלוונטית לישראל מציבה בפניה שלל הזדמנויות ייחודיות וחשובות, כאשר המשמעותית שבהן היא הממשל האמריקאי היושב בוושינגטון בימים אלה. אנו ניצבים מול תמהיל אנושי יוצא דופן בהרכבו – חברים של ישראל, המאמינים באמת ובתמים שמערכת היחסים בינה לבין ארה"ב היא נכס אסטרטגי לשני הצדדים. עלינו לאחוז בהזדמנות הזאת ולמנף אותה מהר ובאופן האפקטיבי ביותר שניתן.


מהו האתגר ו/או האיום המרכזי שבפניו היא ניצבת?

יהדות הגולה - הקהילות בעולם, כשהמובילה והחשובה שבהן היא יהדות ארה"ב - הולכת ומתרחקת ממדינת ישראל. בני עמנו מתרחקים רעיונית, אידאולוגית, דתית ותפיסתית ממדינת ישראל, מהחלטות הממשלה שלה ומהדרך שבה היא מוצגת בעולם. המצב קשה שבעתיים בקרב הדור הצעיר (דור ה-Y), שהולך ונהיה אדיש כלפי ישראל – היא פשוט לא רלוונטית לו ולעולמו. זוהי מגמה מדאיגה שעדיין אפשר לעצור, ויפה שעה אחת קודם.


 

יניב כהן הינו מנכ"ל המכון לדיפלומטיה בינלאומית ע"ש אבא אבן במרכז הבינתחומי הרצליה. שימש בעבר ראש הפיתוח העסקי בליגת הידידות אמריקה-ישראל (AIFL) בניו יורק ועו"ד בכיר בתחום המיזוגים והרכישות בפירמת נשיץ, ברנדס, אמיר ושות'

(צילום: באדיבות המחבר)

Comments


bottom of page