מה איראן מעריכה שהיא עשויה להרוויח מתוכנית השלום של טראמפ?
איראן אינה יכולה להרוויח מתוכנית השלום של טראמפ – או כל נשיא אמריקאי אחר, לצורך העניין – מכיוון שהיא איננה מעוניינת בשלום בין ישראל לפלסטינים. טהראן מרוויחה מהמתח התמידי ששורר בין הצדדים, כי הוא מחסום בפני התפתחות של תהליכים אזוריים שעלולים לפעול נגדה.
מה היא חוששת שהיא עלולה להפסיד ממנה?
לאיראן יש הרבה מה להפסיד מתוכנית שלום אזורית. אם התוכנית תצליח, ישראל תוכל לפרוץ את הבידוד המדיני שבו היא נתונה ולכונן יחסים רשמיים ופתוחים עם מדינות ערב במזרח התיכון – שחלקן, כמו סעודיה וכמה מהאמירויות במפרץ, הן יריבות מרות של טהראן. בנוסף, ברית מדינות נגד איראן במזרח התיכון תקל על יריבותיה לבודד אותה בזירה הבינלאומית – לא רק על ידי ארה"ב, אלא גם על ידי אירופה. מצד שני, אם באירופה יחשבו שאיראן פועלת נגד תוכנית השלום, זה יזיק ליחסים שלה עם היבשת, שחשובים מאוד לכלכלה האיראנית. ולבסוף, האיראנים גם חוששים שהתקדמות במשא ומתן תקשה עליהם להסיט את תשומת הלב העולמית מהתמיכה שלהם בשליט סוריה בשאר אל-אסד ובמעשיו האכזריים נגד עמו.
מה יכולה איראן לתרום לקידום התוכנית?
כפי שציינתי, אין לה שום אינטרס לעשות זאת.
אילו מכשולים היא עלולה להערים על מימושה, ואיך היא יכולה לקלקל?
טהראן לא רוצה בהצלחתו של אף חלק בתוכנית השלום הזו – בין אם היא בין ישראל לרשות הפלסטינית, או בין ישראל לחמאס. היא מעוניינת שנחיה במתח קבוע עם הפלסטינים, ולכן תפעל נגד כל תוכנית שמבקשת לשנות זאת. צעדיה של איראן תלויים במידה רבה בשאלה אם הרשות הפלסטינית תקבלו את התוכנית – מה שכרגע מוטל בספק. אבל גם אם תנועת חמאס תקבל אותה במפתיע, אני משוכנע שאיראן תציע לה יותר כסף כדי לטרפד אותה, כמו גם לג'יהאד האיסלאמי ברצועה. אני מעריך שהאיראנים גם יבקשו מהארגונים הללו להבעיר מחדש את עזה, במטרה לפתוח סבב לחימה עם ישראל שיעלה את תוכנית השלום בלהבות. ניתן היה גם להניח שהם ינסו להפעיל גם את חיזבאללה נגד התוכנית, אבל לארגון הלבנוני יש להערכתי מספיק בעיות בארצו ובסוריה כרגע, והוא לא יפתח חזית נוספת מול ישראל.
מאיר ג'בדנפר הוא מרצה לפוליטיקה עכשווית של איראן במרכז הבינתחומי הרצליה
(צילום: Nancy Shurka, באדיבות המחבר)
Comments